Obre el menú principal

Compartir aplicacions wine portables entre usuaris

La revisió el 14:26, 28 des 2015 per Sasogu (discussió | contribucions)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)

Introducció

Actualment a les nostres aules d'informàtica dels instituts, és habitual necessitar la instal·lació d'algun programa dissenyat per executar-se en Windows, però que ara amb el canvi de sistema operatiu, necessitarem fer-lo anar amb Lliurex.

Aquest tutorial tracta d'esclarir un poc quina és la situació amb què es trobarem i proposa solucions pràctiques que han sigut provades dins l'aula, i funcionen.


Antecedents

L'aplicació funciona amb LLiurex?

Qualsevol aplicació dissenyada per a Windows potser no funcione amb Lliurex, i això és el primer que hem d'esbrinar. Avui dia disposem del meravellós Wine i el "facilitador" d'instal·lacions PlayOnLinux, que ja l'equip de Lliurex fa servir per exemple per instal·lar el Jugallengua.

Abans de continuar, fem-nos les següents preguntes: L'aplicació que anem a instal·lar, està provada amb Lliurex? Funciona? Pot funcionar sense cap problema conegut?

Si la resposta a les tres preguntes és afirmativa, aleshores podem continuar amb la resta de l'article...


El problema dels usuaris

D'altra banda, és habitual disposar de més d'un usuari a l'aula, fins i tot de vegades són 10, 20, 30... tot depenent de com hem organitzat els nostres grups i nivells. Fins i tot també ens passarà a la sala de professors, on disposarem de més d'un ordinador amb el que poden entrar tots els professors del centre, i segurament cadascun disposarà del seu propi usuari i contrasenya.

El problema que sorgix és que la instal·lació d'un programari baix 'wine' és independent per usuari i evidentment per equip, per tant, hem de repetir la instal·lació moltes vegades, feu la multiplicació:

 N usuaris x M equips x P aules = MOLTES INSTALACIONS!

La pregunta ací és: puc fer almenys una sola instal·lació per cada equip i replicar-la per a cada usuari? Quina és la millor manera de fer-ho? Funciona el programari baix aquestes circumstàncies sense haver de fer instal·lacions independents? L'única resposta ací és: prova-ho i ens ho dius! De fet estaria molt bé per a tots els companys professors o no d'informàtica que fèrem un catàleg d'aplicacions que funcionen bé amb Wine i Lliurex, no creus?


El programari d'exemple

Per a la redacció d'aquest article, i com ajuda a un company professor, he triat el software de dibuix PhotoFiltre, versió 6.5.3 en format zip, que disposa d'una versió portable i que permitix donar un SI a les tres preguntes anteriors.


Instal·lació del programari amb PlayOnLinux

Simplement es tracta d'instal·lar PlayOnLinux i fer ús del seu cercador per trobar l'aplicació que volem. En el cas de PhotoFiltre, podem comprovar com s'ha afegit al catàleg, per tant, la tasca és molt senzilla.

Cal dir que en aquest cas, ens tocarà repetir la mateixa feina per cada usuari, ací ve la tasca tediosa quan a l'aula tenim uns quants alumnes (en alguns casos més de 100). Per tant, és recomanable fer la instal·lació amb Wine i compartir-la entre els diferents usuaris, això s'explica més avant.

Instal·lació del programari amb 'wine'

El que anem a fer en el cas que ens ocupa, simplement és descomprimir el programa en un directori comú del sistema, i fer-lo accessible per a tots els usuaris, per exemple:

 /opt

Podem fer servir el comandament següent, amb un usuari administrador (per exemple lliurex):

 sudo unzip Photofiltre-en-653.zip -d /opt/PhotoFiltre

Amb la qual cosa ens quedarà un directori d'instal·lació tal com:

 /opt/PhotoFiltre

El següent pas serà crear una icona a l'escriptori de cada usuari, que llance l'aplicació. El contingut del fitxer seria aquest:

#!/usr/bin/env xdg-open

[Desktop Entry]
Name=PhotoFiltre
Name[es]=PhotoFiltre
Comment=A drawing program
Comment[es]=Un programa de dibujo
Exec=wine /opt/PhotoFiltre/PhotoFiltre.exe
Terminal=false
Type=Application
Icon=/opt/PhotoFiltre/ico-filewin-PhotoFiltre-Studio.png

El guardem a l'escriptori i l'anomenem com a PhotoFiltre.desktop (recorda, extensió .desktop).


Com a imatge per a la icona podem fer servir aquesta (o qualsevol altra que trobem amb un cercador):

ico-filewin-PhotoFiltre-Studio.png


Si tenim molts usuaris podem fer servir el directori /etc/skel, i posar-hi la icona del programa, de manera pareguda a com es descriu a l'article: ITE - La carpeta skel