Obre el menú principal

Concepte de l'edició digital

Concepte de l'edició digital

La revolució tecnològica està canviant la societat i la forma de treballar, està modificant les estructures de la comunicació. Es pot parlar d’un abans i un després des de l’aparició dels ordinadors en l’edició.

Fa molts anys que es treballa la producció audiovisual amb alumnes, però no sempre hi havia la possibilitat de fer-ho d’una forma completa, ja que, per la dificultat que oferia l’edició, aquesta quedava en mans del professor/a. Avui en dia, es pot dir que el nostre alumnat, dels més petits fins als més grans, poden realitzar una producció audiovisual completa des de la idea fins la postproducció.

De la mateixa forma, que des de fa uns anys, amb un editor de textos, els autors poden corregir i provar diferents estructures sense haver de reescriure tot el text i d’aquesta forma augmentar les seves possibilitats d’expressar els seus pensaments, amb la incorporació dels editors de vídeo, s’han incorporat les mateixes possibilitats al món de l’edició.

En comparació amb l’edició analògica, l’edició digital estalvia temps i cada cop més facilitat d’ús. Temps que ara dediquem a experimentar, provar noves estructures, ritmes, efectes… L’edició digital ofereix un ventall creatiu sense límits i la possibilitat d’integrar la nostra producció en diferents mitjans.


Avantatges i inconvenients de l’edició digital

Avantatges

- L’estructura del vídeo es pot canviar fins que s’adapte a les nostres exigències.

- Es pot diversificar la feina i per grups treballar diferents seqüències d’un mateix projecte.

- Dóna peu a l’experimentació, ja que tot es pot desfer.

- Visualitzar qualsevol efecte o transició sense necessitat de fer-ho.

- Augmenta la precisió en el tall d’entrada i eixida del clip.

- Incrementa les possibilitats de manipulació de so.

- Permet aplicar més efectes i transicions sense pèrdues de qualitat.

- Augmenta la creativitat en les produccions i els resultats són més gratificants.

- Augmenta la motivació entre l’alumnat, envers les produccions audiovisuals.


Inconvenients

- Al treballar amb informació electrònica, hi ha la possibilitat de perdre la informació del disc dur.

- Segons el nivell d’edició, es requereix un ordinador més potent amb unes condicions determinades.


La finalitat de l’edició

Imagineu que en el vostre centre de treball enregistreu les activitats d'una jornada cultural. Un cop acabada l’activitat us trobeu amb 30 minuts de vídeo, amb seqüències de tota mena (bones, dolentes, mogudes, desordenades, imatges o comentaris que no haurien d'eixir…). Mireu el treball i segur que podeu fer un muntatge de 2 ó 3 minuts, de bona qualitat i amb ritme, per penjar-lo a la web del centre i comunicar a la comunitat escolar com heu celebrat aquesta festa.

Doncs aquesta és la finalitat de l’edició, convertir els 30 minuts, que ens poden servir com material d’arxiu, en un documental de 2 minuts on comuniquem una activitat escolar.

L’edició de vídeo és l’ordenació i organització de les diferents seqüències de vídeo, àudio i imatges fixes, seguint algunes normes pròpies del llenguatge audiovisual, amb la finalitat comunicativa i expressiva.

El vídeo és una finestra oberta. Els 30 minuts enregistrats no els mirarà ningú, un reportatge de 2 ó 3 minuts pot donar la volta al món i mostrar com és el vostre centre.


Metodologia de treball

Editar un vídeo comporta tot un seguit de passos que cal portar a terme de forma ordenada. Parlem bàsicament de:

- Visionat de la cinta de la càmera per assegurar-nos que, de les diferents presses que hem fet d’una mateixa seqüència, tenim material suficient i de qualitat per editar, i al mateix temps donar ritme a la nostra producció amb suficients canvis de plans.

- Localització i anotació del temps de les escenes més interessants. En les produccions importants és interessant fer aquest pas, ja que ens dóna una pauta per editar el vídeo. Però també és cert que amb l’edició digital aquesta feina es realitza directament mentre s’edita, ja que és fàcil esborrar els plànols o seqüències que no interessen, sense alterar la línia d’edició.

- Digitalització dels arxius a fer servir. Important ser ordenat, guardar el projecte i no abusar de la capacitat del disc dur.

- Ordenació dels arxius a la finestra de clips.

- Disposició dels arxius a la línia d’edició de forma ordenada.

- Aplicació de transicions i efectes.

- Titulació i música.

- Visionar tot el projecte per detectar les possibles errades.

- Renderitzar tot el projecte.

- Exportació a cinta, format multimèdia, DVD o web.

Curs Edició de Vídeo

(Adaptat del curs "El vídeo com a eina de comunicació a l'aula")