Obre el menú principal

Diferència entre revisions de la pàgina «Connexió directa de clients a Internet»

(Preparació)
 
Línia 40: Línia 40:
  
 
i amb això és tot, a gaudir de la connexió directa als clients d'aula!.
 
i amb això és tot, a gaudir de la connexió directa als clients d'aula!.
 +
 +
[[Category:LliureX]]

Revisió de 14:27, 28 des 2015

Connexió directa de clients a Internet

En el model d'aula Lliurex, normalment els clients (PCs d'alumnes) es connecten a Internet mitjançant el proxy de l'equip servidor d'aula (el PC del professor).

En certes ocasions necessitarem accés directe a Internet des dels clients, per exemple, per tal d'instal·lar programari nou. Este procediment explica un cas pràctic, la instal·lació del programa Kompozer, editor de pàgines web, als clients d'aula.


Informació prèvia

El servidor Lliurex permet per als clients dos tipus de connexió a Internet:

  • Directa. Quan l'enrutament s'activa, el servidor redirigeix les peticions dels clients directament a Internet d'una manera transparent.
  • Filtrada (aquesta és l'opció per defecte). Amb l'enrutament desactivat els clients no naveguen. Però si els configurem un proxy al servidor, els permetem navegar de manera que les connexions es poden filtrar i registrar. Així és com funciona normalment el model d'aula.

La connexió filtrada és suficient quan només es necessita navegar per Internet, però en casos particulars haurem d'activar la connexió directa, per exemple si volem instal·lar programari nou.

Preparació

Abans d'instal·lar el programa Kompozer, hem d'activar els repositoris d'Ubuntu:

Obrim el Synaptic i anem al menú Paràmetres > Dipòsits (Configuración > Repositorios), hi activem l'opció Ubuntu i 'D'acord'.

Després d'això recarregarem la memòria cau (caché) del sistema, des del botó Refresca del Synaptic. Quan acabe, buscarem el paquet kompozer a la llista i l'instal·larem.

Activació de l'enrutament al servidor

Per activar l'enrutament directe al servidor Lliurex, obrim el Centre de control de Lliurex. Al menú de botons de l'esquerra, busquem Redes i a la dreta seleccionem Gestió d'encaminament i NAT (maximitza la finestra, està baix de Rèplica del Lliurex).

Després d'uns instants s'obre una finestreta on posa Routing i NAT. Normalment estaran les dues en disabled (encaminament desactivat). Nosaltres les posem en Enabled i fem clic en Aplica.

Amb això acabem d'activar la connexió directa dels clients a Internet.


Desactivar enrutament

Per desactivar l'enrutament, simplement hem de fer els pasos descrits anteriorment, però seleccionant Disabled tant en Routing com en NAT


i amb això és tot, a gaudir de la connexió directa als clients d'aula!.