Integració d'Ardora en LliureX

De wikimanuals
Jump to navigation Jump to searchIdiomes:valenciàcastellanoEnglish


Contingut

Introducció

A la pàgina web del projecte Ardora podem trobar una presentació d’aquesta aplicació:

"Ardora és una aplicació informàtica per a docents, que permet crear les seues pròpies activitats, en format html, per als seus alumnes d’una manera molt senzilla. Amb Ardora es poden crear més de 45 tipus diferents d’activitats , mots encreuats, sopes de lletres, completar, panells gràfics, rellotges, etc, així com més de 10 tipus diferents de pàgines multimèdia : galeries, panoràmiques o zooms d’imatges, reproductors mp3 o flv, etc. El professor o professora només ha de centrar el seu esforç en els elements de l’activitat no en el seu tractament informàtic. Un cop introduïts els elements de l’activitat, mitjançant formularis molt senzills, Ardora crearà la pàgina web i els arxius necessaris, ara només necessitarà un navegador per veure el contingut." (Traduït del castellà)

Aquesta és una eina que hem de seguir molt a prop per a la creació d’Objectes Digitals Educatius (ODE). Per això, a continuació expliquem com podem integrar-la en LliureX, mitjançant l’aplicació Wine, per a preparar activitats o pàgines multimèdia.

La versió actual d’Ardora és la 5.3, que és una versió portable que no fa falta instal·lar. Els passos per a la seua integració en LliureX (vàlids també per a Ubuntu) són els següents.

Passos per a la integració d'Ardora en LliureX

Fins la versió 6.6

1. Descarreguem l’arxiu “Ardora5_3.exe” al nostre equip des de la pàgina de descàrregues de l'aplicació.

2. Obrim Aplicacions -> Wine -> Browse C:\ Drive3. Copiem el fitxer “Ardora5_3.exe” en la carpeta C:\

4. Fem clic amb el botó dret del ratolí sobre el fitxer "Ardora5_3.exe" i seleccionem Propietats del menú contextual.5. Seleccionem la pestanya Permisos i activem l'opció Permet executar este fitxer com a un programa.  NOTA: D'aquesta manera li indiquem al sistema que confiem en l'aplicació exe i la podem executar amb un doble clic6. Seleccionem la pestanya Obri amb i seleccionem l'opció Wine Windows Program Loader.


  NOTA: D'aquesta manera li indiquem al sistema que execute el fitxer amb Wine7. Executem “Ardora5_3.exe” amb un doble clic. Apareixerà una finestra que ens indica el progrés de la instal·lació.

Es crearà una carpeta anomenada “Ardora5_3″ en què es descomprimiran tots els arxius necessaris per a utilitzar l’aplicació.8. Quan acabe la instal·lació s’obrirà una finestra de configuració on hem de triar la llengua de l’aplicació. Seguidament, s’obrirà el programa.9. Creem un enllaç a la carpeta “Ardora5_3″ i el deixem a l’escriptori per a que siga més senzill arribar a l’arxiu “Ardora.exe” que és el que llança el programa, amb l’ajuda de Wine.

Fem clic en el botó de la dreta del ratolí sobre la carpeta "Ardora5_3" i selecciona l'opció Crea un enllaç del menú contextual.Des de la versió 7

Segons indica l'autor: "Ardora no necessita ser instal·lat, únicament ha de descarregar al seu computador l'arxiu zip per al seu sistema operatiu. L'ha de descomprimir en el seu ordinador i es crearà una carpeta que es diu "Ardora7_0", en el seu interior existeix un fitxer executable (es probable que en Linux haja de donar a eixe arxiu permís d'execució) amb el nom d'Ardora, l'ha d'executar i el programa hauria de començar. Ara, si ho desitja, pot esborrar el arxiu descarregat. Per a moure el programa a un altre ordinador només ha de copiar la carpeta creada."

Descarrega del programari

Imatges del tutorial

Les imatges utilitzades són captures de pantalla de l’aplicació Ardora i del SO LliureX.


Més informació sobre Ardora

webArdora.net (pàgina web de l'aplicació Ardora)

Integració d’Ardora en LliureX (article que ha donat lloc a aquest tutorial)