Obre el menú principal

Tutorials Inkscape

La revisió el 14:12, 17 juny 2017 per Tafol (discussió | contribucions)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Cc-by-sa-88x31.png Tutorials INKSCAPE de @tafol està subjecta a una llicència de Reconeixement-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons


En aquesta pàgina es mostren una sèrie d'activitats, acompanyades de tutorials interactius, la finalitat dels quals és aprendre el maneig de l'aplicació Inkscape orientat a fer il·lustracions tècniques senzilles. Es recomana haver seguit, abans de començar aquestes activitats els tutorials "bàsic" i "formes" inclosos en el mateix programa des del menú Ajuda > Tutorials

Nota clasica.png Per veure els tutorials interactius necessiteu descarregar-los i obrir-los amb un visor d'arxius flash .swf o bé, obrir-los amb un navegador amb suport per a flash


Eines llapis Eina llapis.png i boli Eina boli.png

Nota clasica.png Nota: és provable què, quan feu clic als l'enllaços llapis.svg, boli.svg i vector.svg siga el propi navegador el que mostre el contingut del fitxer. El que haureu de fer aleshores és fer clic amb el botó secundari i triar l'opció "desa el contingut de l'enllaç", o bé, quan s'obri l'arxiu amb el navegador, anar al menú "Fitxer > Anomena i desa la pàgina".Activitat 1

Baixeu i obriu amb Inkscape el fitxer llapis.svg. Dibuixeu les línies que es demanen seguint les indicacions del tutorials.

Tutorial llapis(1). Us ajudarà a fer les 4 primeres vinyetes de l'activitat.
Tutorial llapis(2). Per fer les vinyetes centrals.
Tutorial llapis(3) Amb aquest fareu la part de baix.


Al final, us quedarà, més o menys, així: Inkscape Llapis solucio.png

Activitat 2

Baixeu i obriu amb Inkscape el fitxer boli.svg. Dibuixeu les línies que es demanen seguint les indicacions del tutorials.

Tutorial boli(1). Us ajudarà a fer la primera fila de vinyetes.
Tutorial boli(2). Per fer les vinyetes restants.

Al final, us quedarà, més o menys, així: Inkscape Boli solucio.png


Operacions booleanes

Activitat 1

Dibuixeu, en un fitxer nou, un martell com el de la imatge, utilitzant rectangles, el·lipsis i fent operacions booleanes entre ells.

Inkscape Martell.png

El Tutorial Martell us mostrarà com fer l'activitat.

Activitat 2

Dibuixeu, en un fitxer nou, un puzle de 4 peces com el de la imatge, utilitzant rectangles, camins i fent operacions booleanes entre ells.

Inkscape Puzle.png

El Tutorial Puzle us mostrarà com fer l'activitat.

Vectorització

Activitat 1: Baixeu i obriu amb Inkscape el fitxer vector1.svg el qual conté dos imatges (monocromàtiques) de mapa de bits baixades d'Internet. Vectoritzeu-les per exemple el de la Generalitat Valenciana. Després editeu-lo per fer algunes modificacions. Podeu seguir els següents tutorial: vector(1). El resultat final serà com es mostra:

Inkscape Vector solucio.png

Dibuix d'un hexaedre regular (iniciació a dibuix tècnic amb INKSCAPE)

En aquesta activitat realitzareu la figura d'un hexaedre regular (cub) en perspectiva isomètrica, el qual ens servirà per després formar altres figures. Recomane aquesta activitat per familiaritzar-nos amb alguns conceptes de l'aplicació importatnts a l'hora de fer alguns dibuixos tècnics com són:

  • Capsa contenidora visual o geomètrica
Rectangle que circumscriu els objectes seleccionats i el qual s'utilitza per ajustar objectes
  • Estils de contorn
Gruix de les línies, cantonades arrodonides, finals de línia.
  • Girs

El resultat us ha de quedar així:

Inkscape Hexaedre.png

Us podeu guiar pel tutorial cub.

Dibuix de les peces del SOMA

Per fer aquesta activitat, primer necessitareu haver fet l'anterior. Es tracta de dibuixar algunes peces del conegut joc xinès "Cub SOMA". En aquesta activitat es treballen els ajustaments i l'ordre en l'eix Z dels objectes. Feu servir aquest tutorial: SOMA. Resultat:

Inkscape Peces del soma.png

La plantilla amb el marc i el caixetí

Activitat: En aquesta pràctica crearem una làmina amb un marc i un caixetí per utilitzar-los com a plantilla, ajudant-nos de l'ajustament a guies. Seguiu les indicacions del tutorials.


Al final, us quedarà així:

Inkscape Plantilla A4.png

Vistes acotades d'una peça simple

Dibuixeu en sistema dièdric pel mètode del primer quadrant Inkscape Metode primer quadrant.png les vistes acotades de la següent peça (podeu utilitzar la plantilla de la pràctica anterior):

Inkscape Pesa 2.png

Tutorial: Vistes. El resultat final ha de quedar:

Inkscape Pesa 2 vistes.png

Perspectiva axonomètrica (isomètrica i trimètrica)

Dibuixeu dues representacions axonomètriques de la peça de l'activitat anterior. Una de les quals ha de ser isomètrica, i l'altra, trimètrica (podeu utilitzar la plantilla d'activitats anteriors)

Tutorial: Axonometria. El resultat final ha de quedar:

Inkscape Practica 36.png